In deze video laten we zien hoe je je Ensete Maurelli makkelijk binnen kunt overwinteren, zonder dat het veel ruimte in je huis kost. Sterker nog: een hoekje ergens op zolder of in de kelder is al voldoende!
Een Ensete Maurelli is niet winterhard. Bij nachttemperaturen onder de 5 graden celcius moet de Maurelli naar binnen. Maar wat als de bananenplant al meters hoog is? Binnen zetten wordt dan wel erg lastig natuurlijk als je geen kas hebt. Gelukkig is daarvoor een simpele oplossing.
In de video maken we onze eigen Ensete Maurelli winterklaar. Je ziet dus stap voor stap LIVE hoe je een Maurelli klaarmaakt voor de winter!
Wil je geen video kijken, maar lees je liever het stappenplan? Geen probleem! Onder de video vind je de tekst.
- De Ensete Maurelli overwinteren: TEKST van de video
- Waarom moet je de Ensete Maurelli overwinteren?
- Stappenplan om de Ensete Maurelli te overwinteren
- Ensete Maurelli binnen overwinteren op een warme plek
De Ensete Maurelli overwinteren: TEKST van de video
In deze video leg ik uit hoe je een Ensete Maurelli het beste kunt overwinteren. Natuurlijk kun je hem in een pot zetten, en dan binnen zetten, maar er is ook een andere methode. En die is wat rigoureuzer. En dat ga ik in het filmpje laten zien.
Waarom moet je de Ensete Maurelli overwinteren?
Dat is omdat hij niet tegen vorst kan. Als de nachttemperatuur onder de -5 Celsius is, dan moet hij naar binnen. Hier laat ik zien hoe snel hij groot is. Hij is nu 1 meter in stamomtrek. Kun je nagaan: vorig jaar had ik hem gekocht als een plantje van 25 cm. En begin dit seizoen was hij 60 cm in stamomtrek. En nu dus bijna een meter.
De bijnaam van de Ensete Maurelli is niet voor niets ‘het beest’, want dat ding groeit ook als een beest.
Stappenplan om de Ensete Maurelli te overwinteren
Maar goed, wat ga ik doen om de Ensete Maurelli te overwinteren?
Stap 1 – De Ensete Maurelli flink snoeien
Ten 1e snijd je alle bladeren er af. Heel zonde. Kijk, een prachtig groot blad. Ik ben zelf 1,60 meter, dus de bladeren zijn zeker wel 2 meter groot. En die kunnen nog veel groter worden. Wel 3 meter. Dat zal volgend jaar wel lukken.
Maar eerst snijd je gewoon alle bladeren er lekker af. Eigenlijk zijn die mooie, grote bladeren te zonde om weg te gooien. Ik ga ze dan ook gebruiken voor de egeltjes. Ik leg ze dan tussen de blader hopen neer. Dat is lekker wintermateriaal voor de egels.
Hoe ver snijd je de bladeren van de Ensete Maurelli af?
Dat moet je even kijken. Het gaat erom dat het vocht er goed uit kan lopen. Dat is heel erg belangrijk. Want nu zit er allemaal water in de bladoksels natuurlijk. En als je die bladeren niet ver genoeg afsnijdt, dan kan er nog heel veel water in blijven hangen. Dat wil je niet hebben, want dan rot hij weg natuurlijk.
Ensete Maurelli in de volle grond of in een bak?
Trouwens, ik heb mijn Maurelli in een boombak gezet. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt de Maurelli ook gerust in de volle grond zetten. En aan het einde van het jaar doe je precies hetzelfde wat ik hier in de video doe, alleen dan graaf je hem uit de grond.
Overwinteren van de Ensete Maurelli op zolder
Deze Ensete Maurelli gaat straks op zolder. Je hangt hem dan op de kop. En dan laat je al het water eruit lopen. Vervolgens gooi je hem gewoon in een hoekje. Maakt niet uit of het licht is of donker. Hij gaat dan in een soort van winterslaap. Raar maar waar. Het is dan ook belangrijk dat je hem geen water geeft. Inderdaad: de hele winter geen water geven. Gewoon verwaarlozen dus. In een hoekje gooien. Het liefst wel op een koele plek. Dus zo tussen de 10 en 15 graden Celsius.
Stap 2 – Wat doe je met het nieuwste blad van de Maurelli?
Het laatste, nieuwste blad kun je er aan laten zitten. Dat is het blad wat als een rolletje in het midden eruit komt groeien. Maar deze in de video is wel heel erg hoog. Dus op de kop hangen gaat straks niet lukken. Daarvoor is hij dan te lang en raakt het blad de grond. Dus in dit geval besluit ik ook het nieuwe blad eraf te snijden. Het is even niet anders. Jammer, bye bye…
Stap 3 – Bijsnijden en bladeren verwijderen
Ik snij alles nog even een beetje netjes bij en haal vervolgens de blaadjes eruit. Zodat al het vocht straks gegarandeerd eruit is.
Stap 4 – Bananenplant uitgraven
En nu komt het grootste karwei en dat is hem uitgraven. Vergis je niet: Dit zijn hele zware jongens! Een bananenplant bestaat ook voornamelijk uit water. Dus daarom zit hij tjokvol water en is hij loodzwaar. Nu moet ik hem uitgraven. In principe hebben ze hele oppervlakkige wortels. Alleen bij deze Ensete Maurelli viel het me op dat hij flinke wortels had. En dat die ook heel diep zaten.
Ensete Maurelli Overpotten
Ik had hem voor de zekerheid al in een grote boombak gedaan. Kun je ook beter doen, want ze groeien zó snel. Dan moet je de hele tijd gaan overpotten. En wat ik al zei: ze zijn super zwaar. Dus daar heb je dan niet zoveel zin in elke keer. Dus zet hem gewoon direct in een grote boombak.
Op de website Palmtuin.nl vind je ook allerlei producten, zoals potgrond, winterbescherming en mulch-soorten die ik zelf ook gebruik.
Stap 5 – Wortels snoeien van de Ensete Maurelli
Nu ga ik alle kleine worteltjes en aarde eruit halen. En nu ga ik alle wortels snoeien. Ja dat kan ook gerust. Je hoeft ze er niet aan te laten zitten. Ik heb in deze video nog maar een klein stukje van de wortels afgesneden. Je kunt 1/3 van de wortels er afhalen. Maar misschien zelfs nog wel meer. Sommige mensen doen zelfs ‘bare root’, oftewel: alle wortels eraf.
Stap 6 – Het rhizoom checken
Nu ga ik de wortels schoonspoelen. En dat is ook omdat ik het rhizoom wil zien. En dat is de onderkant.
Waarom wil ik het rhizoom zien?
Dat is om te kijken of het rhizoom nog goed is. Ik heb de Maurelli eigenlijk niet snel genoeg naar binnen gehaald. De nachttemperatuur was al beneden de -5 graden Celcius. Dus ja, dan is het de vraag: heeft hij het overleefd of is hij al een beetje papperig aan het worden? Een beetje zacht. Als een Ensete Maurelli zacht wordt, dat je je vinger erin kunt drukken, dan is hij zo goed als dood.
Ensete Maurelli kweken en stekken
Ik kijk dus even of het rhizoom nog goed is. En of er niet al een beetje bruin is geworden. Stel dat het rhizoom bruin is, dan besluit ik de stam in stukken te hakken. Nee, niet om hem weg te gooien, maar om te kijken of er nieuwe bananenplanten uit komen groeien.
Waarom? Omdat een Ensete Maurelli geen pups aanmaakt. Pups zijn nieuwe zijscheuten waaruit nieuwe bananenplanten komen. Veel bananensoorten vermeerderen zich op die manier, zoals de musa Basjoo en de musa Tropicana. De Ensete Maurelli doet dat niet. Die maakt dus geen pups aan.
Een Maurelli kun je alleen maar vermeerderen en kweken door nieuwe bananenplanten uit het rizoom te laten groeien. En daarvoor zul je hem in stukken moeten snijden. Het is echt heel uitzonderlijk dat er zomaar zijscheuten uitkomen als je hem koopt. Waarschijnlijk was de oorspronkelijke Maurelli dan al in stukken gehakt door de verkoper, waardoor dat gebeurde.
Maar gelukkig: het rhizoom van de Ensete Maurelli in deze video ziet er prima uit. Mooi fris. Dus ik ga hem overwinteren.
Ensete Maurelli binnen overwinteren op een warme plek
Alleen heb ik een zolder die verwarmd is. Dus ik ga kijken hoe het gaat deze winter. Het kan best wel zijn dat mijn Ensete dus zomaar weer nieuw blad aan gaat maken, omdat het te warm is. Maar goed ik heb geen andere keuze.
Ik zal in het voorjaar een nieuw filmpje maken. En dan kun je zien hoe onze Ensete Maurelli eruit is gekomen.
Ik hoop dat je nu voldoende informatie hebt over het overwinteren van een Ensete Maurelli. Mocht je nog vragen hebben hierover, mail ons gerust op vraag@palmtuin.nl.