Als je op zoek bent naar een palmboom die tegen vrijwel elk weertype kan, dan is de Trachycarpus fortunei dé palmboom voor jou! Deze palmsoort is een van de meest gekweekte palmen ter wereld. De Trachycarpus fortunei is een winterharde boom die koude temperaturen tot zeker -15 graden Celsius kan verdragen.

Dus als je op zoek bent naar een unieke en prachtige boom voor je tuin, zoek dan niet verder dan de Trachycarpus fortunei!

De geschiedenis en oorsprong van Trachycarpus fortunei

De Trachycarpus fortunei is genoemd naar de Schotse plantenverzamelaar Robert Fortune, die de soort in 1848 in de westerse tuinbouw introduceerde.

De soort komt oorspronkelijk uit China, Japan en Taiwan. In China groeit het in bossen en op bergen op een hoogte van 300-900 meter. Het komt voor als een struik of boom tot zo’n 20 meter hoog. De stam kan een diameter bereiken van 30 cm.

Hoe ziet een Trachycarpus fortunei eruit?

De Trachycarpus fortunei staat ook wel bekend als de Chinese windmolenpalm of Henneppalm. De naam ‘Windmolenpalm’ dankt hij aan zijn grote, donkergroene, waaierachtige bladeren die op de wieken van een windmolen lijken.

De Trachycarpus fortunei is een groenblijvende boom, wat betekent dat hij het hele jaar door zijn blad behoudt.

Hoe stijf de bladeren zijn verschilt per boom zelf. De ene Trachycarpus fortunei heeft hele stijve bladeren en bij de andere boom worden de bladeren sneller slap als het hard waait. Als je daar niet op wilt gokken en per se hele stijve bladeren wilt, dan kun je beter voor de Trachycarpus wagnerianus gaan.

De palmen zijn tweehuizig, wat betekent dat er mannelijke en vrouwelijke palmen zijn. De palmen produceren kleine, geelbruine bloemen die in trossen groeien. De vrucht is een kleine zwarte steenvrucht met een diameter van ongeveer 1 cm.

Trachycarpus fortunei Palmtuin

 


De Trachycarpus fortunei winterhardheid

Trachycarpus fortunei is de laatste jaren een populaire keuze geworden voor tuiniers die op zoek zijn naar een mooie, winterharde palm. Deze palm staat bekend om zijn vermogen hele koude temperaturen te weerstaan en een breed scala aan groeiomstandigheden te verdragen.

Je hoeft hem in de winter dus niet te beschermen. Je kunt hem gewoon onbeschermd laten staan, hij redt zichzelf wel.

Let op: een veel voorkomende oorzaak dat een Trachycarpus fortunei tóch de winter niet door is gekomen, is vanwege een kleikluit. Veel kwekers zetten de bomen in klei voor vervoer. Dat betekent dat de wortels in dat geval in een kleiklomp zitten als je de palm koopt.

Spoel deze klei er eerst af, voordat je de palm in de grond zet. Onze 1e Trachycarpus fortunei was om die reden ook doodgegaan, omdat wij toen als beginners dat nog niet wisten.

Er zullen mensen zijn die beweren dat dit niet waar is, maar deze mensen hebben vaak baat bij de verkoop van palmen met kleikluit. Dus echt, spoel zoveel mogelijk klei eraf! Een beetje klei kan trouwens helemaal geen kwaad hoor, maar de wortels moeten wel verder kunnen groeien uit die klei.

Aanplanten van de Trachycarpus fortunei

Bij het aanplanten van de Trachycarpus fortunei zijn er een aantal zaken waar je op moet letten:

Stap 1 – Locatie

Plant Trachycarpus fortunei palm bij voorkeur op een plek met veel licht. Een Trachycarpus fortunei groeit sneller bij warmte (tot ongeveer 25 graden, bij warmere temperaturen stopt hij tijdelijk met groeien). Een plek rond een muur op het zuiden is al snel een paar graden warmer. Plant hem niet op plekken waar de grond erg nat blijft. Vermijd locaties waar veel wind staat.

Stap 2 – Zorg voor ruimte

Zorg ervoor dat de boom genoeg ruimte heeft. zet hem dus niet strak tegen de schutting aan, want dan krijgen je buren er later mogelijk last van (vooral als hij gaat bloeien en de uitgebloeide bloemen en stuifmeel in de tuin van de buren terechtkomen). Zet hem daarom zeker 1 à 2 meter van de schutting af.

Stap 3 – Bereid de grond voor

Als je een Trachycarpus fortunei gaat aanplanten, is het eerste wat je moet doen de grond voorbereiden. De grond moet licht en goed doorlatend zijn. Als het zwaar of nat is, voeg dan compost toe om het los te maken. Het is ook belangrijk om eventuele stenen en andere voorwerpen die in de grond aanwezig zijn te verwijderen, omdat deze de wortels van uw plant kunnen beschadigen.

Stap 4 – Aanplanten

Graaf een gat dat aanzienlijk groter is dan de wortelkluit. Vul het gat vervolgens met een laag vulkaankorrels, vulkastrat of hydrokorrels. Daarna gooi je een paar zakken potgrond in het plantgat. Welk soort potgrond je gebruikt maakt niet zoveel uit. toch kiezen velen ervoor speciale palmenpotgrond te kopen. Kies je liever voor goede standaardpotgrond? Dan heb je bijvoorbeeld online al 20 kilo voor maar 3,95 euro.

Ik zal binnenkort trouwens nog een aparte blog maken met allerlei aanbieders en hun prijzen op een rijtje. Dat scheelt je weer zoeken.

Om de wortels een goede start te geven, kun je ook nog bloedmeel en beendermeel erdoorheen mengen. Hierna zet je de palm in het gat. Let erop dat je de bal niet te diep plant. Hij moet op gelijke hoogte zijn met de grond. Als laatste vul je het plantengat verder op met de overgebleven grond of potgrond.

Stap 5 – nazorg in het 1e jaar

Het 1e jaar zal de palm niet veel groeien. Als er energie gaat naar zijn wortels al zijn energie gaat namelijk eerst naar zijn wortels. Pas als hij goed geworteld is, zal hij weer gaan groeien. Geef hem in het begin dus ook voldoende water. Om die reden hoef je in het begin in principe ook geen voeding te geven, met uitzondering dus van bloed- en beendermeel.

Als je aangekochte Trachycarpus fortunei van groter formaat is, dan is het aan te raden hem even 2 à 3 maanden vast te zetten, zodat hij niet kan omwaaien. De wortels moeten zich immers nog settelen. Je kunt de boom vastzetten met bijvoorbeeld scheerlijnen en stevige haringen of met spanbanden.

traggy spanbanden

Je kunt de eerste maanden de trachycarpus fortunei vastzetten met bijvoorbeeld spanbanden, zodat hij niet omwaait. Zo kunnen de wortels zich rustig ontwikkelen.

?c=36009&m=2068228&a=437141&r=&t=html

Wil jij ook zo’n mooie trachycarpus fortunei in je tuin? Dan is TropicTrees zeker een aanrader. Ze hebben deze trachycarpus palmen in allerlei formaten.