Canarische Dadelpalm, ook wel bekend als de Phoenix canariensis, is een prachtige palm die wel 20 meter hoog kan worden. Het is afkomstig uit de Canarische Eilanden, maar is nu te vinden over de hele wereld. De bladeren zijn lang en kunnen wel 3 meter lang worden. De stam is kort en dik. Aan de bladeren onderaan zitten flinke stekels.

Deze palm is een prachtige solitaire boom voor tuinen en is ook heel geschikt voor in potten en bakken.

Dadelpalmen

Deze Dadelpalm wordt nog wel eens verward met de echte dadelpalm: de Phoenix dactylifera. Het verschil is dat je de dadels van de Phoenix dactylifera wél eetbaar zijn, en de vruchten van de Phoenix canariensis niet.

Phoenix canariensis buiten

Er zijn maar weinig mensen die de Phoenix canariensis buiten planten. Onmogelijk is het niet, maar makkelijk óók niet. In de winter zul je een heel bouwwerk eromheen moeten zetten om de palm warm te houden.

Makkelijker is dus om hem in een pot te zetten. Zorg ervoor dat je een hoge pot gebruikt. De wortels worden namelijk wel een meter lang. Zet je hem in een te kleine pot, dan zal de palmboom zichzelf al gauw omhoog duwen. Ook kun je de wortels eventueel snoeien, zodat de palm niet te groot wordt. Zie de alinea ´Canarische dadelpalm snoeien´

Quiz-vraag: Ook deze palmboom heeft megalange wortels. Weet jij welke dat is? Klik hierop voor het antwoord.

De Phoenix canariensis is tolerant ten opzichte van de meeste grondsoorten, maar geeft de voorkeur aan een goed doorlatende grond met veel organisch materiaal.

Phoenix Canariensis

Canarische dadelpalm snoeien

Omdat deze Phoenix palm niet winterhard is, zul je hem in de winter binnen moeten zetten (of een verwarmd huisje eromheen zetten). Of je pakt ‘m in met een vliesdoek en warmtekabel. Je kunt de palm klein en hanteerbaar houden door af en toe wortelsnoei toe te passen. Haal hiervoor gerust een derde van de wortels eraf.

Hoeveel water heeft een Canarische Dadelpalm nodig?

De ‘Kanarie’ is een dorstige palm! Hij heeft dan ook veel en vaak water nodig. In de zomer geef je hem dan ook meerdere keren per week flink water. Let er wel op dat het water goed eruit kan lopen. Laat hem in ieder geval niet teveel uitdrogen, ook al zul je vaak op internet vinden dat deze palm droogtetolerant zou zijn. Hij lust namelijk graag een behoorlijke slok water.

Canarische palm standplaats

Een plaats in de volle zon is het beste, op een plaats in de halfschaduw groeit de Canarische palm wat minder goed. Hij kan redelijk goed tegen felle wind. Vergeet niet de Kanarie in de late herfst goed in te pakken of – als hij nog niet zo hoog is geworden – binnen te zetten om te overwinteren (of pas dus wortelsnoei toe). Overwinter de palm dan in een temperatuur niet lager dan 16 °C.

Canarische dadelpalm kopen

Je kunt de Dadelpalm kopen in verschillende webwinkels, zoals: