De Dicksonia Antarctica is een boomvaren die oorspronkelijk uit Tasmanië en Nieuw-Zeeland komt. Het is het grootste lid van de familie Dicksoniaceae en kan tot 20 meter hoog worden met een stamomtrek van 1 meter. De boomvaren heeft een dikke, vezelige stam, die bedekt is met donkerbruine schubben. De bladeren van de Dicksonia zijn groot en kunnen wel 2 a 3 meter lang worden en een halve meter breed. De onderkant van de bladeren is bedekt met kleine, bruine sporen.

Hoewel hij relatief gemakkelijk te verzorgen is, groeit deze Tasmaanse boom het beste in koele, vochtige omstandigheden, met veel water en een hoge luchtvochtigheid. De varen geeft de voorkeur aan een plekje in de schaduw, maar kan ook in de volle zon groeien als je hem veel water geeft.

Met de juiste verzorging kan deze prachtige boomvaren vele jaren meegaan!

Is de boomvaren winterhard?

De Dicksonia Antarctica is een groenblijvende boom die best wel wat vorst en sneeuw kan verdragen. De boom is groenblijvend, wat betekent dat hij het hele jaar door zijn blad houdt. Tenminste, behalve als het echt flink koud wordt. In de wintermaanden met vorst sterven de bladeren af en worden ze bruin. Dit is normaal en de bladeren zullen in de lente gewoon opnieuw aangroeien.

Is je Tasmaanse boomvaren nog vrij klein en wil je hem liever overwinteren? Dan zou je hem ’s winters in de schuur of serre kunnen zetten (niet in de woonkamer! Zie voor de reden alinea verderop)

Gaat het flink vriezen en staat ie buiten? Dan kun je je Dicksonia Antarctica toch beter even beschermen. Doe dit bijvoorbeeld als volgt:

Boomvaren winterbescherming Stap 1:

Bind de bladeren samen. Doe eventueel steeds wat droge bladeren in de kop.

Winterbescherming Stap 2:

Doe een warmtekabel losjes rondom de stam.

Dicksonia beschermen Stap 3:

Doe vervolgens om de stam dik noppenfolie óf doe tuingaas om de stam en vul deze op met bladeren en dergelijke. Vervolgens doe je er dan een speciale fleecezak omheen. Kijk alleen uit dat je dit niet te lang doet, omdat de boomvaren wel moet luchten.

Nieuwe tak van een boomvaren

Is de Dicksonia Antarctica geschikt voor binnen?

Het antwoord hierop is heel kort en simpel: nee. toch zijn er veel verkopers die de Dicksonia verkopen als woonkamer boom. Dit is echter pure verkoop praat. Als je deze boomvaren binnen houdt, dan zul je helaas zien dat hij binnen 2 maanden zijn takken laat hangen en snel doodgaat.

Hoe kan dat? Dat komt, doordat de Tasmaanse boomvaren een vochtige omgeving nodig heeft, oftewel een hoge luchtvochtigheid. En de luchtvochtigheid in woonkamers is over het algemeen laag. In ieder geval te laag voor de Dicksonia Antarctica. En dat overleeft hij niet.

Wat wel kan is de Dicksonia plaatsen in een serre. Je kunt dan een automatische luchtbevochtiger erbij zetten. Zo doen wij dat zelf ook. heb je daar allemaal geen zin in? Plant de Antarctica Dicksonia dan gewoon lekker buiten in de volle grond.

Boomvaren snoeien

Snoei de Dicksonia Antarctica niet! Als je er bladeren afknipt, dan heb je een kans dat hij dood bloedt. Er komen dan bruine druppels uit. wil je graag bepaalde takken eraf? Bijvoorbeeld omdat ze te groot worden voor binnen in je serre, knak ze dan eerst. Na verloop van tijd zal dit blad afsterven en bruin worden. Op dat moment gaat de sapstroom er ook niet meer erheen. En dan kun je de tak er afknippen.

Boomvaren kopen

Voorbeelden van online winkels waar je de boomvaren kunt kopen (met directe links er naar toe):

Tuinplant

Plantenwinkel

Fleur

Lijst wordt nog aangevuld.