Biologische bestrijding van luizen en vliegjes

Biologische bestrijding van plagen met nuttige insecten

In het na- en voorjaar krijg je vaker te maken met plagen en insecten in je planten. Gelukkig hoef je meestal niet meteen chemische middelen in te zetten. Sterker nog: biologische bestrijding met nuttige insecten is vaak zelfs veel effectiever! Denk hierbij aan aaltjes, lieveheersbeestjes, roofmijten en noem het maar. Ze zijn veilig om te gebruiken (denk aan dieren en kinderen) en verzwakken je plant niet verder (in tegenstelling tot sprays).

Maar: bij welke plaag zet je dan welk insect in?

In dit artikel zetten we verschillende insectenplagen op een rij + hoe je ze effectief kunt laten verdwijnen dankzij biologische bestrijding. En bestel je je nuttige insecten bij #1 leverancier Insect Heroes? Vergeet dan niet onze speciale kortingscode te gebruiken bij je bestelling: Palmtuin10%

We zullen dit artikel door de tijd aanvullen: we willen namelijk eerst zelf ervaren welke biologische bestrijders echt goed werken. Dus zodra we er ervaring mee hebben, komt ie in dit artikel te staan.

Inhoudsopgave

‘Phyto’ of ‘Persi’ roofmijten 

Tegen spint.

Persi

Wat zijn spintmijten

Spintmijten zijn kleine luisjes van ongeveer 0,5 mm groot die behoorlijke schade aanrichten aan bladeren. Je vindt ze vooral aan de onderkant van de bladeren. Je planten krijgen lichte stippen, ze verdorren en er hangen overal kleine spinnenwebjes. Spint is dan ook eigenlijk geen luis, maar een soort spin.

Wat zijn Phyto/Persi roofmijten

Phytoseiulus persimilis wordt ook wel Phyto roofmijten of Persi roofmijten genoemd. We gebruiken hier daarom de namen Persi en Phyto door elkaar.

Phyto/Persi is de beste roofmijt-soort tegen spint.

Deze roofmijten zijn felrode, drukke beestjes van ook zo’n 0,5 mm groot. Ze hebben dagelijks zo’n 5 tot 25 luizen nodig om te overleven. Als er niet genoeg luizen zijn, dan schakelen ze over op ander eten zoals jonge trips. Of ze gaan ervandoor, op zoek naar een andere plant vol lekkere luizen. Persi leeft maar een maand. In deze maand leggen roofmijtvrouwtjes tientallen eitjes aan de onderkant van de bladeren. Zo blijft er steeds een generatie over om de luizen op te eten.

Om een spintplaag te voorkomen, kun je het beste roofmijten kopen en uitzetten op je palmen en planten.

Biologische bestrijding met roofmijt: zo doe je dat

Phyto houdt van temperaturen tussen de 20 °C en 28 °C. Daarnaast vinden ze een luchtvochtigheid boven de 60% het fijnste. Dus je kunt eventueel een luchtbevochtiger erbij zetten. Zou ik sowieso doen, omdat spint juist van droge lucht houdt. Een luchtbevochtiger jaagt spint dus weg en trekt roofmijt juist aan.


Roofmijten kopen

Hieronder kun je Persi/Phyto-roofmijten kopen ter bestrijding van spint:
Aaltjes

Tegen varenrouwvliegjes.

Wat zijn varenrouwmuggen?

Rouwvliegjes (ook wel varenrouwvliegjes of varenrouwmuggen genoemd dus) zijn kleine zwarte vliegjes die in en rond de potgrond zwerven. Ze lijken een beetje op muggen en zijn 2 a 3 mm groot. Met name in het najaar krijgen veel mensen last van deze vliegjes. Ze leggen hun eitjes in de potgrond. De larven eten vervolgens de wortels op. De boom of plant gaat dan snel dood.

Wat zijn aaltjes?

Aaltjes, ook wel bekend als ‘nematoden’, zijn superkleine wormpjes die rouwvliegjeslarven opeten en gebruiken om zich voort te planten. Als je aaltjes aan je potgrond toevoegt, gaan ze op jacht naar deze larven en ruimen ze die dus snel op.

Hoe zet je aaltjes in?

We hebben hier een filmpje van gemaakt toen we zelf last hadden van rouwmuggen. Door deze methode zijn ze ook nooit meer teruggekomen! Hieronder vind je de video:
Crypto

Tegen wolluis.

Crypto lieveheersbeestjes kopenWat zijn wolluizen?

We schreven al eerder een uitgebreid artikel over wolluis en de bestrijding ervan. Daarin lees je alles wat je moet weten over wolluis. Kort samengevat herken je wolluizen, doordat het lijkt alsof er schimmel aan je plant zit. Wolluizen bewegen namelijk amper, daardoor lijken het geen beestjes. Maar die schimmelige stippen zijn toch echt wolluizen.

Wat zijn Crypto?

Tegen wolluis kun je verschillende soorten biobestrijding inzetten, waarbij Crypto voor veel mensen een favoriet is. Want tja, wie houdt er nou niet van lieveheersbeestjes! Ja, dat lees je goed: Crypto zijn een bepaald soort lieveheersbeestjes. Tenminste, de larven ervan. Deze baby-lieveheersbeestjes zijn dol op dikke wolluizen als snack.

Lieveheersbeestjes inzetten: zo doe je dat

Crypto lieveheersbeestjes houden van een temperatuurtje tussen de 20 °C en 28 °C. Als je ze in de plant zet, benevel ze dan ook even een beetje met de plantenspuit. Dat vinden ze fijn.

Crypto lieveheersbeestjes kopen

Een echte superleverancier vinden wij Insect Heroes. De beestjes die zij leveren, komen namelijk direct van de kweek. Bovendien liggen hun prijzen vaak ook iets lager dan gemiddeld. Win-win! En nogmaals, je krijgt van ons een cadeautje als je bij hen bestelt. En dat is 10% extra korting op je bestelling. Vul daarvoor deze InsectHeroes kortingscode in: Palmtuin10% 
Gaasvlieglarven chrysop

Tegen trips.

gaasvlieglarven

Wat zijn trips?

Tripsen noemt men ook wel eens ‘donderbeestjes’. En donderslastig zijn ze zeker, omdat ze je hele plant leegzuigen. Ze zien er langwerpig uit met vleugels. De kleur varieert van grijs, geel tot bruin. Ze zijn ongeveer een millimeter groot.

Je herkent een trips-plaag door zilverkleurige vlekken op je plant + zwarte poepjes.

Wat zijn Chrysopa?

Chrysop is een sjieke naam voor ‘gaasvlieglarven‘. Deze komen gewoon in de Nederlandse natuur voor. Het zijn nogal bourgondiërs, dus naast trips lusten ze ook graag bladluis, spint en witte vliegjes.

Hoe zet je gaasvlieglarven in?

Zet ze vooral in als je al een flinke plaag te pakken hebt. Chrysops eten met name de volwassen tripsen op.
Qua temperatuur houden gaasvlieglarven van lekker tropisch tussen de 20 en 30 °C. Ook houden ze van een hoge luchtvochtigheid, terwijl trips juist een hekel heeft aan vocht. Besproei de plant dus zeker, of zet een luchtbevochtiger ernaast.

Gaasvlieglarven kopen

We raden je aan om naast Chrysop ook tegelijkertijd Irski in te zetten (zie volgende alinea over Irski). Irski eet namelijk graag trips-larven op.
Irski

Tegen tripslarven en spint.

Irski tegen trips

Wat zijn Irski?

Irski zijn roofmijtjes die graag tripslarven op het menu zetten. Maar ook vinden ze spint en witte vliegen prima als toetje. Net als de andere soorten roofmijten, planten Irski zich ook heel snel voort. Na een maandje is de familie al 3x zo groot! Spint en trips krijgen zo dus geen kans meer.

Hoe zet je Irski tegen trips in?

Als je hun honger wilt stimuleren, dan zet je de verwarming lekker hoog tot 25°C. Van warmte krijgen ze namelijk trek. Maar een gemiddelde kamertemperatuur is natuurlijk ook gewoon prima voor ze. De Irski zitten in een zakje die je in de plant hangt. Ze komen dan zelf uit het zakje kruipen bij het zien van een lekkere, dikke luis.

Let op: Irski houden niet van tomatenplanten. Tomatenplanten zijn namelijk te harig voor ze.

Irski tegen trips kopen

Irski kun je bij een tripsplaag prima combineren met gaasvlieglarven. Dat zijn namelijk vrienden van elkaar die graag samen dineren. De gaasvlieglarven eten dan vooral de volwassen tripsen op en de Irski de larven.
Mosi

Tegen witte vlieg

Mosi

Wat zijn witte vliegen?

Een aantal van ons hobbyisten overwinteren de exoten in een (kleine) kas. Maar in deze hobbykassen krijg je sneller last van witte vliegen. Helemaal als je er groenteplanten hebt staan, zoals tomaten of komkommers. Ze zijn makkelijk te herkennen, omdat het letterlijk witte vliegjes zijn.

Wat zijn Mosi?

Mosi zijn sluipwespjes van 1 mm groot. Geen zorgen, het zijn géén stekende wespen en ze brengen ook geen schade aan je plant. Integendeel, ze zijn effectief tegen witte vliegen op 2 manieren: Mosi leggen hun eitjes in de witte vlieg. Daarnaast eten ze ook de vlieglarven op.

Hoe zet je Mosi in?

Hang het kaartje met Mosi in de plant, zo dicht mogelijk bij de vliegjes. Zet ze niet in direct zonlicht, maar zet de besmette plant even wat meer beschut.

Mosi sluipwespen kopen

Goede sluipwespen kopen kan hier: