Bananenplant overwinteren – 2e JAAR Maurelli

Bananenplant overwinteren

Deze video gaat over een bananenplant overwinteren, de Ensete ventricosum Maurelli. Vorig jaar maakten we ook een filmpje waarin je kon zien hoe we onze Maurelli rigoureus snoeiden voor de overwintering: we vertelden daarbij stap voor stap hoe je dat precies doet en waarom.

Ook deze winter snoeiden we onze Maurelli weer om ‘m te laten overwinteren, maar we maakten natuurlijk niet weer hetzelfde filmpje als vorig jaar. Mocht je die 1e video over de bananenplant overwinteren nog niet hebben gezien: klik dan hier.

Wil je trouwens liever lezen in plaats van een video kijken? Dat kan ook. Onder de video vind je de hele (aangepaste) tekst die erbij hoort.

Bananenplant overwinteren – In deze video:

Wat ga je zien in deze 2e video?

Uiteraard eerst een vergelijking met vorig jaar:

  • Hoe groot is de Ensete ventricosum Maurelli dit jaar nou geworden?
  • En hoe gaat het eigenlijk met ‘m vergeleken met vorig jaar? Wat hebben we dit keer anders aangepakt?
  • Daarnaast geef ik je nog wat extra tips over onder andere hoe je de Maurelli op een andere manier kunt overwinteren,
  • en wat je met het afgesnoeide blad kunt doen.

Onze bananenplant in 2 jaar tijd

2 jaar geleden hebben we de Maurelli gekocht toen hij ongeveer 25 cm groot was. Een seizoen later had hij al een stamomtrek van ongeveer 1 meter. Dit jaar is de stamomtrek 10 cm groter geworden: 110 cm. De omtrek van de stam kan uiteindelijk wel tot zo’n 2 meter dik groeien!

Vorig jaar waren de bladeren zeker zo’n 2 meter lang. Dit jaar zijn ze zelfs al gemiddeld 3 meter! Eigenlijk dus heel zonde om ze weg te moeten snijden. Maar het is even niet anders helaas. We kunnen ‘m anders met geen mogelijkheid ergens binnen zetten.

Bananenplant overwinteren: methode vorig jaar versus dit jaar

Vorig jaar hebben de Maurelli op z’n kop op zolder gehangen in de hoop dat hij in winterslaap zou gaan. Helaas: dat gebeurde niet. Het was namelijk veels te warm op zolder om tot een winterslaap te komen. Hij groeide vrolijk verder en werd ook hartstikke krom: hij groeide namelijk naar het licht toe. Zie foto’s onder. Uiteindelijk hebben hem toen maar in een pot geplaatst met droge aarde. En dan heel af en toe geef je ’n klein beetje water. Deze winter deden we daarom maar hetzelfde. Het is niet ideaal, omdat hij dan wel wat zwakker kan worden, maar we hebben geen alternatief. En natuurlijk komt het gewoon weer goed in het groeiseizoen!

bananenplant overwinteren

Van binnen naar buiten zetten

Medio mei brachten we de Maurelli naar buiten. Zodra hij een paar uur buiten was, werd hij slap en bruin. De foto hieronder is van toen dat gebeurde. Dit komt door de shock van de verplaatsing van binnen naar buiten. Het is belangrijk om hem dan buiten meteen veel water te geven wanneer de temperatuur boven de 10 graden is. Later kwam het gewoon weer helemaal goed toen ie gewend was.

maurelli buiten wennen scaled

Wintersnoei bananenplant

Voordat we beginnen met het snoeien van de Maurelli, pakken we eerst alle benodigdheden: een mes, een schep en in ieder geval een paar handschoenen.

We beginnen onderaan met snijden en proberen dit zo kort mogelijk te doen. Pas op dat je de banaan niet beschadigt. Het is belangrijk dat al het vocht in de bladoksels eruit kan lopen om rotten te voorkomen. Als er namelijk te veel water erin blijft liggen, kan dit leiden tot het afsterven van de bananenplant.

De afgesneden bladeren hoef je overigens niet weg te gooien; je kunt ze voor verschillende dingen gebruiken, zoals wintermatten of als dienbladen voor Afrikaanse gerechten. Verwijder alle bladeren in de bladoksels, wat best lastig kan zijn. Gebruik hiervoor gewoon een speciale handige pincet-tang die online verkrijgbaar is:

Deze lange pincet is echt een must-have voor exotenliefhebbers. Waarom? Omdat het ook superhandig is om bijvoorbeeld slakken en rommel uit je scherpe agaves, yucca’s en palmbomen met stekels te halen!

Vorig jaar hebben we de maurelli in een boombak geplaatst, maar je kunt hem ook gewoon in volle grond zetten. Nu is het tijd om de banaan uit deze grote bak te halen en te verplaatsen naar een kleinere bak die in onze woonkamer past.

We spoelen en wroeten zoveel mogelijk aarde weg, omdat hij te groot en te zwaar is om mee te tillen.

Maurelli stekken

Controleer het rizoom – het cirkelvormige gat onderaan de Maurelli – door te voelen of het hard of zacht is en een goede, frisse kleur heeft. Als het rizoom hard is, kun je verdergaan; als het zacht is, is de boom waarschijnlijk al naar de plantenhemel.

Tenminste: in dat geval hak ik het rizoom in stukken om te zien of er nieuwe plantjes uit zullen groeien. Dat is namelijk de manier om een Ensete ventricosum maurelli te vermeerderen.

Gelukkig is deze hard, dus ik kan doorgaan. Spoel alles schoon en laat het uitlekken om zo min mogelijk water in de bladoksels achter te laten. Plaats hem dan in de kleine bak en dan zijn we klaar met deze klus.

Maurelli overwintering: wanneer snoeien?

Ik ben een beetje laat met het monteren en uploaden van dit filmpje. Normaal gesproken snoei je rond september-oktober, wanneer de nachttemperatuur nog net boven de 5 graden is, en dan breng je de banaan naar binnen. Wacht nooit te lang, omdat je dan risico loopt dat het te koud wordt en de banaan kapotgaat. Vergeet niet: een bananenplant bestaat voornamelijk uit water. Dus als het bijvoorbeeld vriest, dan is de banaan ook bevroren en wordt moes bij ontdooien.

Op de foto hieronder zie je hoe goed hij binnen groeit: tegen het plafond aan. Als de bladeren in de weg zitten, dan kun je ze gerust halveren of er afsnoeien. We brengen hem medio april/mei weer naar buiten wanneer het zonnetje vaker schijnt en de nachttemperaturen boven de 5 graden blijven.

maurelli overwintering